Kaulai neatsiejama augintinių mitybos dalis. Kaip pasirinkti geriausius mėsingus kaulus.

Kaulai neatsiejama augintinių mitybos dalis. Kaip pasirinkti geriausius mėsingus kaulus.

Šunims ir katėms reikalingas optimalus kalcio kiekis, o tai geriausiai užtikrina - švieži mėsingi kaulai. RAW šunų mitybos racioną tūrėtų sudaryti 10–15% kaulų, o RAW kačių dietą - 5–7% kaulų.

Svarbiausios gairės, kurias reikia žinoti prieš maitinant augintinius kaulais

Neapdoroti mėsingi kaulai, yra geriausias kalcio šaltinis. Tokie kaulai gali būti šeriami sveiki arba malti (būtent tokius naudojame ZENOO maiste).

- Saugumas. Visada rinkitės neapdorotus mėsingus kaulus, kuriuos būtų saugu maitinti RAW mityboje.

- Priežiūra. Kuomet maitinate kaulus skirtus žaidimams, dantų priežiūrai (aprašymas žemiau), patartina stebėti augintinį.

- Pamirškite virtus kaulus. Nemaitinkite augintinių virtais kaulais, tai ženkliai padidina užspringimo tikimybę (daugiau informacijos rasite žemiau).

Saugūs mėsingi kaulai

Neapdoroti mėsingi kaulai yra valgomi kaulai, padengti neapdorota raumenų mėsa ir jungiamaisiais audiniais.

Kaulai yra būtini RAW mitybos racione, nes jie aprūpina augintinius reikiamu kalciu ir kitomis maistinėmis medžiagomis, kurios vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį sukuriant tvirtą išmatą, tačiau svarbu maitinti tik neapdorotus mėsingus kaulus, kurie būtų saugūs vartoti.

Sparneliai

Neapdoroti vištienos ir ančių baltymų sparneliai yra puikus žalios mėsos kaulas. Naudingas mažų veislių šunims ir katėms, kuriems reikia mažesnių porcijų.

Kalakutienos sparneliai gali būti šeriami dideliems ir labai dideliems šunims, tačiau rekomenduojama atskirti sparno pradžią nuo vidurinės dalies ir sparno galiuko.

Kaulas, rastas sparno pradžioje, yra tankus ir lūžta taip, kad gali būti rizikinga. Vidurinę dalį galima iškaulinti, kad sumaitintumėte raumeninę mėsą, o likusį kaulą galite išsaugoti, kad gautųsi kaulų sultinys.

Kakliukai

Vištienos, kalakutienos ir ančių kakleliai yra puikūs mėsingų kaulų variantai, kuriuos galima vartoti į RAW mityboje, kad būtų patenkinti valgomųjų kaulų poreikį. Neapdoroti kakliukai yra geras kaulingos žalios mėsos šaltinis, skatinantis dantų valymą.

SVARBU: daugelyje maisto prekių parduotuvių parduodami kakliukai supjaustyti mašininiu būdu, todėl kakliukai nėra tokie mėsingi. Šių kaulų nepatartina šerti dėl aštrių pjaustymo mašinomis nuskaldytų kraštų ir dėl to, kad kaulus dengia mažas raumeninės dalies sluoksnis..

Kojos

Neapdorotos vištienos ir anties kojos yra mažesni mėsos kauliukai, bet gali būti šeriami visiems augintiniams. Neapdorotos kojos turi daug raiščių ir jungiamųjų audinių, o tai yra puikus natūralaus kolageno ir chondroitino šaltinis.

Kiaulienos kojos yra dar vienas variantas. Kiaulienos kojos dėl savo dydžio geriau tinka didelėms ir milžiniškoms veislėms. Kiaulienos kojoje yra daug riebalų, todėl šunims, turintiems problemų dėl riebaus maisto, ji gali būti netinkama.

Krutinės kaulai

Vištienos ir ančių "rėmai" yra nepažeisti šonkauliai ir nugarėlės, pašalinus krūtinės mėsą. Šie neapdoroti mėsingi kaulai turi daug mažų kauliukų, tačiau juos galima įdaryti raumenų mėsa ar organais, taip sukuriant nuostabų skanuką.

Šonkauliai

Kiaulienos, ėrienos ir ožkos šonkauliai yra mėsingi kaulai, saugūs vidutinio ir milžiniško dydžio veislėms. Pavieniai šonkaulių kaulai yra pavojingi, todėl šonkaulius rekomenduojama šerti grupėmis. Šonkauliai turi būti šeriami 2–3 šonkaulių grupėmis.

Reikėtų vengti didesnių gyvūnų, pavyzdžiui, jautienos, šonkaulių kaulų, nes, palyginti su minėtais kaulais, jie yra tankesni. Šie kaulai padidina dantų lūžių riziką.

Uodegos

Kiaulienos, ėriuko ir ožkos uodegos yra nuostabūs mėsingi kaulai, tinkami bet kokio dydžio šunims. Šie kaulai yra pakankamai minkšti, kad būtų šeriami mažesniems šunims, suskirsčius mažesnėmis porcijomis. Šie neapdoroti mėsingi kaulai nėra idealūs katėms.

Pavojingesni mėsingi kaulai

Yra ir neapdorotų mėsingų kaulų, kuriuos rizikinga vartoti šunims ir katėms. Kai kurie kaulai yra per tankūs, kad juos būtų galima saugiai vartoti, o kiti yra supjaustyti mašina, o tai sukuria aštrius kaulų kraštus.

Mašininiu būdu pjaustyti kaulai

Daugelis žmonių vartojamų maisto produktų yra supjaustyti mašininiu būdu, tokie kaulai neturėtų būti įtraukti į augintinių mitybą. Taip supjautsyti kaulai būna mažesni ir turi aštrius galus, kuriuos valgant augintiniai gali susižeisti. Perkant tokius kaulus, rekomenduojama nupjaustyti nuo kaulų esančią mėsa, o iš likusių kaulų, pagaminti kaulų sultinį.

Paukštienos šlaunelės

Paukštienos šlaunelių kaulai yra labai tankūs ir suskilę. Šiuos kaulus rizikinga šerti šunis, todėl rekomenduojama iš kaulų pašalinti raumenų mėsą, šerti mėsą be kaulų ir kaulą naudoti kaulų sultiniam.

Atraminiai kaulai

Atraminiai, laisvalaikio kaulai randami dideliuose gyvuliuose (karvė, elnias, jautis ir kt.). Šie kaulai gali sukelti dantų ir žandikaulio lūžius, jei augintinis kaulus kramto atkakliai. Be to, prarijus didelius gabalus, gali užkimšti virškinimo traktą.

Tačiau jei augintinis kramto švelniai, didelius svorius atlaikančius kaulus galima šerti. Toks kaulų vartojimas padeda valyti dantis nuo akmenų ir apnašų.

Pateikiant mėsingą atraminį kaulą, patartina stebėti augintinį, kad būtų išvengta bet kokių sužalojimų. Kuomet mėsa nuo kaulo yra nugraužiama, arba šuo daugiau kaulo nebenori, kaulo neišmeskite, jį galima palikti sultiniui!

 

Grįžti į tinklaraštį